Pleje af Dioscoreaceae

Familie: Dioscoreaceae

På dansk kaldes Diocoreaceae familien for yams familien. Yams er en spiselig rodfrugt fra Afrika. En del af Dioscoreaceae'rne danner spiselige knolde, og Dioscorea Bulbifera danner endda knolde i luften. Disse knolde kan også spises og kaldes for luftkartofler. Dioscorea er den eneste slægt i familien.

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Dioscorea Elephantipes middel middel middel varierer blandet Sydafrika

 

Dioscorea Elephantipes er en af de mest ikoniske Dioscoreae'r pga dens knold, der får et enormt tykt bark agtigt ydre med tiden. På caudiciform.com bruger vi plantens caudex i vores logo, fordi det var den første caudiciform vi fik.

Barkens krakelering kan minde en del om mønsteret på skildpadder og derfor kaldes planten også ind imellem på dansk for skildpadde skjold. Dens mest almindelige danske navn er nok elefantfod, men det kaldes en del caudiciformer efterhånden, så plantens botaniske navn Dioscorea Elephantipes er mest anvendeligt.

Dioscorea Elephantipes er slet ikke den eneste Dioscorea der danner hverken caudex eller et stort caudex, det er bare den mest udbredte og formodenligt den af arterne med den største og flotteste caudex. Plantens knold kan blive op til 3 meter i diameter med tiden.

Udover Elephantipes er Dioscorea Sylvatica nok den mest almindelige Dioscorea i handlen som stueplante. Sylvatica får lidt mere aflange hjerteformede blade, og en irregulær caudex, der kan ligne flydende lava i sin flade, afrundende form.

Både Elephantipes og Sylvatica stammer fra det sydlige Afrika med sommerregn. Planterne går i dvale - men det er ikke helt fastlagt hvornår. En teori er at Dioscorea Elephantipes i naturen går i dvale om vinteren - som mange andre planter i det område den vokser i, men at den forstyrres af at være på den nordlige halvkugle, og derfor har fået uregelmæssige dvalemønstre. Det er muligt, men alle vores Dioscoreaer har en tendens til at vågne samtidig i august/september, så måske er Dioscorea bare ikke særligt glad for varme.

En anden mulig faktor der kan have indflydelse på Dioscoreas vækstmønster er at planterne næste altid dyrkes med knolde over jorden, og sådan vokser de ikke i naturen. Det er helt sikkert at vil man have vækst i selve caudex, så skal man desværre dyrke dem under jorden - og leve med ikke at kunne se knolden pånær når man ompotter dem.

De allerstørste Dioscoreaer i handelen i Europa stammer helt sikkert fra Sydafrika. Det er velkendt at når der skal bygges i Sydafrika, så støder gravemaskinerne ind i mellem på de store gemte Dioscoreaer.

De fleste Dioscoreaer er dioesiske - og man skal altså have fat i både en hun og og en hanplante for at formere dem derhjemme.

Dioscoreaer er alle lianer der vokser ud fra knolde under jorden. Disse planter kan næste altid tåle en del skygge, da lianerne vil vokse mod lyset. Den største Dioscorea vi har set udover i Sydafrika stod i en blomsterbutik på Frederiksberg hvor der næste var helt mørkt, og den havde det strålende.

 Dioscorea Elephantipes En stor Dioscorea Elephantipes der lige er begyndt at skyde sine lianer ud. Dette eksemplar er 35-40cm i diameter
En frøplante af Dioscorea Elephantipes fra vores egen produktion - ca. 1cm i diameter, og krakkeleringen i barken kan allerede anes. Det er enormt let at dyrke Dioscorea fra frø, men succesraten afhænger helt af frøenes kvalitet - friskhed. Dioscorea Elephantipes seedling