Dioscorea Mexicana

Familie: Dioscoreaceae

Plante Dioscorea Mexicana
Sol Middel
Vand sommer Middel
Vand vinter Min
Dvale Vinter
Jord Blandet
Habitat Mexico, Panama, Guatamala oa.

 

Dioscorea Mexicana - eller Testidunaria Mexicana, som den også kaldes minder meget om sin mere udbredte fætter fra Sydafrika Dioscorea Elephantipes. Den væsentligste forskel er at Dioscorea Mexicana ikke bliver helt så stor som Dioscorea Elephantipes - op til 90cm i diameter, mens bladene er noget større, og hjerteformede med nerveriller i bladene.

Dioscorea Mexicana minder forbavsende meget om D.Elephantipes i betragning af, at dens habitat er så langt fra Sydafrika. Knoldene er fuldstændigt ens, og dens lange vin agtige stængler - uden kravle kroge, kan blive mange meter lange.

Dioscorea Mexicana er også som Elephantipes lidt usikker på det med dvaleperioden, der kan forekomme uregelmæssigt. Som regel går planten i dvale om vinteren, men kan også gå i dvale ved høj varme - om sommeren.

Alle Dioscorea arter ser ud til at have den egenskab at rødderne også afstødes i dvale - i hvert fald nogle gange, og derfor kan de til gengæld sætte nye rødder enormt hurtigt, og ret tykke rødder.

Caudex på Dioscorea Mexicana skulel være lidt mere eksponeret i naturen end Elephantipes, der typisk vokser helt under jorden. For begge arter gælder at hvis de dyrkes med caudex over jorden, vokser de langsommere, men får længere af de karakteristiske bark stykker i polygone former. Jorden bør være en blanding af mineralsk og organisk materiale, og planten ses ofte dyrket i ren spagnum, men vi tilråder at blande fx. pimpsten i vækstmediet.

Et eksponeret caudex kan godt tåle sol, men kan med fordel holdes lidt i skygge, mens blade og stængler godt kan tåle direkte sol, men også sagtens klare sig i skygge. De største eksemplarer vi har set . har faktisk stået i meget mørke lokaler.

I vækst perioden kan Dioscorea Mexicana vandes en del og regelmæssigt. Hvis planten ikke har sat rødder endnu, skal jorden holdes rimeligt fugtig, eller lade den tørre ud mellem vanding og gødning.