Pleje af Asteraceae

Familie: Asteraceae (kurvblomst)

Asteraceae familien er en af de største plantefamilier der findes. Faamiliens 1620 slægter og næsten 24.000 kendte arter findes over det meste af jorden. Omkring en håndfuld af familiens slægter indeholder arter der danner caudex. På Caudiciform.com sælger vi de to slægter Senecio og Othonna.

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Othonna Clavifolia middel -
middel
sommer grus Sydafrika
Othonna Cremnophila middel - middel sommer grus
Sydafrika
Othonna Euphorbioides max -
min
sommer grus Sydafrika
Othonna Filicaulis max sommer grus
Sydafrika
Othonna Herrei middel - min sommer grus Sydafrika
Othonna Lobata middel - min sommer grus Sydafrika
Othonna Pachypoda middel min min sommer grus Sydafrika
Othonna Retrorsa max sommer blandet
Sydafrika
Othonna Triplinervia max - min sommer grus Sydafrika
Senecio Pendulus max - middel sommer blandet øst Afrika

 

Othonna er den Asteraceae slægt vi dyrker mest på Caudiciform.com. Slægten er begrænset til den vestlige kap i Sydafrika hvor næsten alle arterne er geofytter og caudex dannende arter.

Alle Othonna'erne er vintervoksere og går i dvale om sommeren - og reagerer relativt hurtigt og ens på varmeudvikling. Udsættes de for temperaturer over 30° vil de første blade begynde at blive gule og falde af - og relativt hurtigt. Alle Othonnaerne er rimeligt nemme at dyrke som potteplanter. Det giver ikke mening at dyrke dem udenfor, da de er i dvale om sommeren. De er rimeligt kulderesistente, men kræver en del lys for at vokse til.

Særligt Othonna Euphorbioides og Calvifolia har en caudex eller bonsai kvalitet, da de fra naturens side ligner små træer og danner relativt tykke caudex. Othonna Cremnophila og herrei dyrkes som stueplanter for deres særlige (mærkelige) former og Othonna Triplinervia er den nemmeste Othonna at dyrke som potteplante - den vokser hurtigt, danner tidligt caudex og blomstrer velvilligt.

 Othonna Euphorbioides i blomst Othonna Euphorbioides i blomst. Man kan lige ane de torne Othonna Euphorbioides danner i kanten af silhouetten.
Othonna Clavifolia her i blomst. Stamme og vækstform på Clavifolia minder en del om Othonna Euphorbioides, men Clavifolia danner ikke torne og har tykke sukkulente blade. Othonna Clavifolia i blomst
Othonna Cremnophilia En lille Othonna Cremnophilia i vækstperiode. Othonna Cremnophilia kan forgrene sig når den bliver større. Øverst på plantens stamme kan man se det hvide "uld" der har givet slægten navn. Othonna betyder stof som i bomuldsstof på græsk.
Her en ca. 20cm høj Othonna Triplineriva i blomst. Othonna Triplinervia danner sit caudex efter et par år hvor den i starten minder mere om en lille tyk sukkulent uden den flotte lyse bark. Othonna Triplinervia i blomst
Othonna Herrei En lille Othonna Herrei i vækstperiode ca. 10cm høj. På dette billede er det tydeligt hvorfor O.Herrei er en yndet potteplante - dens karakteristiske og smukke tegninger i dens caudex med knopper. Othonna Herrei er en af de sværere Othonnaer at dyrke som stueplante pga. temperatur krav.
En lille Othonna Triplinervia frøplante ca. 1 år gammel. Her er det tydeligt hvordan caudexen har en før-caudex fase mens den vokser hurtigt i højden. Othonna Triplinervia frøplante
Othonna Pachypoda Othonna Pachypoda kan have en tendens til ranglet vækst ved for lidt lys. Planten kan skæres tilbage og vil skyde fra snittet.