Pleje af Euphorbiaceae

Familie: Euphorbiaceae

Vortemælkfamilien er en stor og meget varieret familie der indeholder medlemmen fra små urter, over kaktuslignende buske til træer. Det danske navn kommer af den hvide saft planterne indeholder, som det f.eks. kendes fra den almindelige Julestjerne, der er en Euphorbia. Euphorbia slægten er nok de planter der kan ligne kaktus mest uden at være en del af kaktusfamilien.

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Euphorbia Brunellii middel middel middel - blandet østlige Afrika
Euphorbia Bupleurifolia max middel - vinter grus Sydafrika
Euphorbia Decidua middel middel middel - grus østlige Afrika
Euphorbia Ecklonii max min - sommer blandet Sydafrika
Euphorbia Flanaganii middel middel middel - blandet Sydafrika
Euphorbia Globosa
max
middel - vinter grus Sydafrika
Euphorbia Hedyotoides middel middel middel - blandet Madagascar
Euphorbia Inermis middel middel middel - blandet Sydafrika
Euphorbia Pachypodioides middel middel middel - blandet Madagascar
Euphorbia Poisonii middel middel - vinter grus Vestlige Afrika
Euphorbia Stellata
max
middel - vinter blandet Sydafrika
Euphorbia Stenoclada max middel - vinter grus Madagascar
Jatropha Cathartica middel middel min vinter blandet Mexico
Jatropha Podagrica middel middel middel - spagnum Central Amerika
Jatropha Spicata middel middel middel - blandet sydlige Afrika
Monadenium Invenustrum middel middel middel - blandet Kenya
Monadenium Magnificum middel middel middel - blandet Tanzania
Monadenium Ritchiei
max
middel - vinter blandet østlige Afrika
Monadenium Rubellum middel middel middel - blandet Kenya
Phyllanthus Mirabilis middel max max - spagnum Thailand

 

Euphorbiaceae familien indeholder utallige sukkulenter og caudex planter fra det meste af kloden. De mest kendte er forskellige Euphorbia og Jatropha arter samt de lidt mindre udbredte Monadenium. Phyllathus Mirabilis har tidligere været indordnet under Phyllanthaceae familien, men nævnes nu oftest som tilhørende Euphorbiaceae, så vi har regnet den med her - men det kan ændres igen.

Den hvide saft som alle Euphorbiaceae arter indeholder er giftig med en meget varierende styrke fra art til art. Brug handsker eller vask hænder ved håndtering af planterne, og spis dem aldrig.

Det er ikke meget lighed mellem de forskellige Euphorbiaceae'r. Lige så stort forskellene er i udseende, lige så stor er forskellene når det gælder pasning. Jatrophaerne og de fleste Monadeniumer'er er sensitive overfor kulde, og har generelt et tropisk vækstmønster, mens en del af  Euphorbiaerne ikke virker særligt kulde sensitive, og tåler lang tørke og meget varme.

Euphorbia Stellata En større Euphorbia Stellata. Mange Euphorbia'er har et lignende vækstmønster med en aflang lodret knold, og sukkulente/kaktuslignende blade med torne på toppen. 
En meget stor Euphorbia Globosa - faktisk den største vi nogensinde har set med en højde på 15cm og en bredde på over 20cm. Jo større E.Globosa bliver jo mere "ordnet" ser de ud, hvor de mindre eksemplarer kan se noget rodede ud. Euphorbia Globosa
Euphorbia Hedyotoides En lille ca. 20cm høj E.Hedyotoides. Hedyotoides kan blive op til et par meter højt. Planten danner underjordiske knolde som er nemme at dele til rodformering.
Phyllanthus Mirabilis minder meget lidt om de øvrige Euphorbiaceae'r med sit tynde tropiske løv. Her en større ca. 30cm høj plante. Phyllanthus Mirabilis
Jatropha Cathartica Jatropha Cathartica her 20cm høj og næsten lige så bred får et imponerende caudex.
En lille Monadenium Rubellum - der ikke bliver meget større end her. M.Rubellum er fra erfaring utrolig nem at dræbe med både kulde og vand. Monadenium Rubellum