Pleje af Crassulaceae

Familie: Crassulaceae (Stenurt)

Crassulaceae eller Stenurt familien indeholder de almindelige caudiciform slægter Tylecodon, Echeveria og Kalanchoe, samt en lang række andre sukkulenter, der vokser over det meste af kloden.

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Echeveria Coccinea
Tylecodon Buchholzianus max -
middel
sommer blandet Sydafrika
Tylecodon Grandiflora max -
middel
sommer blandet Sydafrika
Tylecodon Paniculatus
max -
middel
sommer blandet Sydafrika
Tylecodon Reticulatus max - middel sommer grus Sydafrika
Tylecodon Wallichii max - middel sommer bladet Sydafrika

 

Alle Tylecodon'er er giftige og bør håndteres med handsker - og vask af hænder efter håndtering!

Tidligere var alle de 45 arter af Tylecodon en del af Crassulaceae slægten Cotyledon, men blev udskilt i deres egen slægt Tylecodon i 1978. Tylecodon er bare en ombytning af bogstaver i det oprindelige navn Cotyledon. En af forskellene på de to slægter er at Tylecodon'erne er løvfældende og det er de resterende arter i Cotyledon slægten ikke - de er stedsegrønne. Tylecodon arterne har blade i et spiralmønster mens Cotyledon'erne danner bladpar, der sidder overfor hinanden på grenene.

Tylecodon arterne blomstrer først når den har smidt bladene for sommertørken, og er altså afhængig af temperaturskiftet for at blomstre.

De mest almindelige Tylecodon'er der dyrkes som potteplanter er Paniculatus, der er den største af arterne, og Reticulatus. Tylecodon Reticulatus kan blive op mod 3 meter høj i naturen.

Tylecodon er alle sukkulente og en del af dem caudiciforme. De stammer alle fra vinternedbørst bæltet i det nord-vestlige Sydafrika og sydlige Namibia. De tåler dermed også let frost.

Tylecodon og de andre Crassulaceae arter danner ekstremt små frø.

 Tylecodon Reticulatus En stor Tylecodon Reticulatus - ca. 20cm høj og 6-7cm bred i caudex. I naturen kan Reticulatus blive en ordentlig basse op til en halv meter høj og lige så bred.
Tylecodon Wallichii minder en del om Reticulatus men beholder knopperne som bladene vokser ud fra, og den får derfor det ru udseende. Tylecodon Wallichii
Tylecodon Paniculatus

Et lille eksemplar af den største Tylecodon - Paniculatus. I naturen kan Paniculatus blive et lille træ op til to meter højt og med en tyk caudex.

Tylecodon Grandiflora har sit navn fra dens relativt store blomster. Tylecodon Grandiflora
Tylecodon Bucholzianus Tylecodon Bucholzianus ligner mere noget der burde vokse på bunden af havet eller en anden planet. Dens sidegrene knækker enormt nemt af stammen. Den danner nogle gange blade og andre gange ikke - den behøver dem ret beset ikke da grene og stamme kan danne fotosyntese.
En silhouet af Tylecodon Reticulatus hvor de tørre blomster ses tydeligt. Blomster og blomsterstænglerne falder ikke af og danner derfor et slør omkring planten med tiden. Tylecodon Reticulatus