Pleje af Asclepiadaceae

Familie: Asclepiadaceae

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Ceropegia Fusca max middel min - lava De Kanariske øer
Fockea Edulis
middel
middel
min
-
grus
Sydafrika
Raphionacme Procumbens middel middel - vinter blandet Sydafrika

 

Asclepiadaceae familien er blevet indlemmet i Apocynaceae familien - og dermed i familie med Pachypodium, Adenium, Petopentia osv. Det er ikke helt til at gætte ved at se på blomsterne på Fockea, Ceropegia og Raphionacme der er relativt små og uanseelige i modsætning til f.eks Pachypodium og Adenium.

Vi beholder indtil videre Asclepiadaceae familien som selvstændig enhed indtil videre.

Ceropegia arterne er relativt udbredte som sukkulente stueplanter, men ikke egentlige caudiciformer. De danner typisk knolde eller små caudex i toppen af rodsystemet, men er ikke stammeagtige.

Fockea Edulis er også en meget udbredt og nem potteplante i Asclepiadaceae familien, og een ud af seks arter i slægten, alle hjemmehørende i Sydafrika. Raphionacme slægten indeholder en del arter, mange af dem uden den store variation. Ceropegia slægten indeholder arter fra en række andre lokationer i og omkring Afrika.

Både Fockea og Raphionacme arterne danner store caudex men relativt forskellige. Fockeaerne kan danne caudex i næsten alle former fra kæmpe gulerødder, der kan minde om ægte caudiciformer som små tykke træer, til store kugler, mens Raphinoacme nok er mest kendte for de flade caudex'er der lidt ligner store klatter dej. Begge slægter er kendetegnet ved de lange vin agtige stængler der vokser ud fra centrum af toppen af caudex. Fockea og Raphionacme har også det tilfælles, at deres caudex i naturen både vokser over og under jorden.

Alle arterne i Asclepiadaceae familien kræver en god portion vand i vækstperioderne for at danne store caudex - over imod "max" vanding - men som altid så afstem vandingen med den varme planten udsættes for. Både Fockea og Raphionacme er relativt udsatte for uldlus. I vores erfaring er den bedste behandling af dette at stille planten undenfor om sommeren.

 Fockea Edulis large En kæmpe Fockea Edulis med en ca. 30cm høj og 10cm tyk caudex.
En ca. 30cm stor Raphionacme Procumbens der lige er vågnet efter vinterdvale. Raphionacme Procumbens
Fockea Edulis - small Tre små Fockea Edulis i samme potte