Operculicarya Decaryi

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Operculicarya Decaryi middel middel middel vinter blandet Madagascar

 

Operculicarya Decaryi er medlem af Anacardiaceae familien, der også tæller Pistacie, cashew og Mango træer. Det kan i naturen blive op til 9 meter højt med en uforholdsmæssig tyk stamme op til 1 meter i diameter.

Barken er noget at det mest karakteristiske ved dette lille træ, i det den danner små knopper over hele fladen.

Decaryi stammer fra det Syd-vestlige Madagascar hvor det vokser tørre krat og skove. Dets naturlige krogede og knoprede stamme gør det til en naturlig bonsai. At planten så oven i købet nemt kan klare sig i små potter, og med relativt lidt vand, gør den endnu mere hårdfør som bonsaitræ.

Planten er løvfældende i naturen om vinteren, men vil ved konstant stuetemperatur om vinteren ikke gå i dvale. Det kan den sagtens tåle, men de blomstrer kun hvis den sættes i dvale, da den blomstrer om vinteren.

Går din Operculicarya Decaryi i dvale, så undlad at vande den i den periode, hvor den ikke har blade. Vi har skrevet "middel" ud for vanding om vinteren, men det er altså kun hvis den ikke har smidt bladene. Ved løvfald kan den vandes en meget lille smule, men det er helt sikkert en råd situation at rødderne bliver våde uden at kunne bruge vandet.

Af samme grund er det vigtigt at O.Decaryi dyrkes i meget mineralsk materiale, som pimpsten eller grus, så vandet hurtigt kommer væk fra rødderne. Da planten egentligt godt kan lide vand i vækstperioden, skal den vandes en del om sommeren - hvis altså den er plantet i mineralsk materiale.

O.Decaryi elsker sol og varme i vækstperioden, men kan tåle en smule skygge. I dvaleperioden kan den formodentlig klare sig med relativt lave temperaturer, ned til omkring 10 grader celcius. Om sommeren er der næppe nogen øvre grænse, men jo varmere des mere vand bør den tilføres.

Det er nemt at formere planten ved stiklinger eller frø, men den vokser meget langsomt, også som helt lille. 

 

Operculicarya Decaryi habitat