Uncarina Roeoesliana

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Uncarina Roeoesliana middel max min vinter blandet Madagascar

 

Familie: Pedaliaceae

Uncarina Roeoesliana er ideel som potteplante, og passer fint til det danske klima. Det vokser hurtigt om sommeren og kræver en del vand, mens det går i dvale om vinteren. Vi skrev tidligere at Uncarina Roeoeslinana ikke går i dvale, men det gør den tilsyneladende i naturen, og er opportunistisk som potteplante. Når planten smider bladene så stop med vanding og hold jorden næsten helt tør pånær et par skvat hen over vinteren. Undgå eksponering mod frost. Uncarina Roeoesliana kan ikke tåle en alt for lang dvale periode - hvis den går i dvale. Vi har kun dræbt en eneste Uncarina over årene - og det var en Uncarina Roeoesliana, der var i dvale på femte måned. Hold den i vækst så længe som muligt, og går den i dvale, så sæt den tilbage i lys og varme efter et par måneder, og hold øje med hvornår den springer ud igen - og start vandingen der.

Når planten er i vækst bør det vandes afhængig af temperatur - jo varmere des mere skal der vandes - og behøver ikke nødvendigvis tørre ud mellem vandinger, men bør om alle omstændigheder dyrkes i et medie med god afvanding - brug pimpsten eller perlit i blandingen.

Planten er nærmest perfekt som potteplante caudiciform med dens kraftige caudex og store gule blomster i hele vækstperioden. Dens rod knolde vokser kraftigt og planten kan derfor med fordel hæves ved ompotninger, så rødderne eksponeres som caudex. Uncarina Roeoesliana vokser hurtigt, særligt efter et par år.

Planten får store gule blomster der ikke er lette at bestøve. Hvis man vil eksperimentere med håndbestøvning af Uncarina ligger der en video på Youtube, der beskriver en fremgangsmåde. Planten kan også formeres ved stiklinger af grenene. Det er lykkedes os hos Caudiciform.com at opnå naturlig Bestøvning i Danmark af bier hjemmehørende i Danmark. Uncarina Roeoesliana kan sætte blomster allerede første år.

Uncarina Roeoesliana vokser i naturen i det det sydvestlige Madagascars halvtørre skove, i samme områder som f.eks. Operculicarya Decaryi.

Uncarina Roeoesliana dyrket fra frø af Caudiciform.com. Uncarinas frøkapsler har drabelige modhager som kan skære i hud - så lad være med at røre dem med fingrene når de er tørre og klar til plukning.

Uncarina Roeoesliana in bloom and with seed pods

Frø af Uncarina Roeoesliana

Uncarina Roeoeslianas naturlige habitat udbredelse

Uncarina distribution i habitat Madagascar

Nedenfor kan man se hvilke måneder der i området hvor Uncarina Roeoesliana naturligt vokser det regner meget og lidt. Husk at Madagascar ligger på den sydlige halvkugle - så december til marts hvor det regner meget svarer til juni til september på den nordlige halvkugle.

Uncarina Roeoesliana - nedbør i dets naturlige habitat