Sarcocaulon Vanderietae

Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
max
-
middel
sommer
grus
Sydafrika

 

Familie: Geraniaceae

Sarcocaulon Vanderietiae er en af de smukkeste Geraniaceae der findes - både som lille sukkulent og som voksen bonsai agtig busk. Blade og stængler minder om S.Crassicaule men i mindre skala.

Lad det være sagt med det samme - det er ikke den nemmeste stueplante at holde i Danmark. Den er ekstremt følsom overfor overvanding og manglende lys. Får planten ikke et tilstrække vandledende vækstmedie så som grus rådner den forholdsvist nemt.

Planten stammer fra det Sydafrikanske Karoo - altså halvørken, hvor det regner ca. 1/3-1/4 så meget som Danmark - men med meget større udsving. Planten skal slet ikke vandes om sommeren, hvor den er i dvale. Om vinteren vil den i naturen derfor få en del vand, men hvis den samtidig står lidt mørkere end hvad den er vant til, skal den her også vandes nøjsomt, og så er der jo ikke meget vand tilbage.

Det bør nævnes at det fra mange sider anbefales ikke at sætte S.Vanderietiae i dvale som stueplante, og planten kan godt tåle at være i vækst året rundt, hvor vanding fortsætte hen over sommeren.

Giv planten så meget lys som overhovedet muligt. Det virker som om den klarer sig fint med stærkt vækstlys. Dens rodnet er forholdsvis tyndt, så der er ingen grund til at give den en dyb potte. Det ser ud som om Sarcocaulon Vanderietiae har evnen til at lukke bladene, formodentlig hvis den får for stærk sol.

Det siges at alle Sarcocaulon har brug for gennemstrømning af luft. Planten er tilbøjelig til at blive angrebet af spindemider, men tilsyneladende ikke hvide fluer, skjoldlus eller uldlus. 

Sarcocaulon Vanderietiae får mellemstore hvide blomster. Den bør gødes ca. en gang om måneden i vækstperioden - altså efterår til forår.

Det er forholdsvist nemt at få frø fra S.Vanderietiae til at spire. De unge planter vokser lodret, men lægger sig med tiden ned, og vokser som ældre plante nærmest vandret. Vi har set eksempler på at planten lader de grene, der er øverst oppe dø, for at sætte nye længere nede på planten.

 

 

Sarcocaulon Vanderietiae habitat

Caudiciform.com har følgende Sarcocaulon Vanderietiae til salg: