Plectranthus Ernstii - Mølplante

 Familie: Lamiaceae

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Plectranthus Ernstii middel middel middel - spagnum Sydafrika

 

Plectranthus Ernstii er mest kendt på dansk som Mølplante fordi den angiveligt tidligere er blevet brugt til at holde møl væk med sin stærke duft. Det tyder på at navnet er blevet brugt meget gavmildt - om næste alle Pleactranthus og ikke kun arten Ernstii.

Der findes omkring 350 forskellige arter af plectranthus som vokser i en stor del af Sub-Sahara Afrika og Indien, men Plectranthus Ernstii vokser kun i det østlige Sydafrika syd for Durban, i samme område som f.eks. Pelargonium Campestre. I denne del af Sydafrika regner det en del - faktisk mere end i Danmark. Det betyder dog ikke at P.Ernstii som potteplante skal have særligt meget vand. I naturen vokser den mest på ufremkommelige bjergskråninger uden meget jord. På den måde kan det regne meget, men ikke give meget væde til planterne der vokser i området - vandet løber hurtigt væk. Når du skal plante P.Ernstii kan du derfor vælge at bruge ren mineralsk vækstmedium, som grus eller vulkansk materiale, og så behøver du ikke bekymre dig så meget om mængde af vand den får. Plectranthus Ernstii kan også dyrkes i mere organisk materiale, men så skal vandingen kontrolleres mere i kolde perioder.

Det skulle være muligt at få Plectranthus Ernstii til at rådne, men de kan faktisk godt lide store mængder vand når det er varmt i vejret. Undgå kombinationen af kulde og vand i potten. Det er endnu ikke lykkedes os at dræbe en Mølplante, og vi har haft dem under en del forskellige vilkår - så som kolde vinter vindueskarme.

Planten kan placeres i delvis skygge, men foretrækker nogen sol, dog ikke brændende direkte sol, og ikke ekstrem varme over ca. 35 grader. Det er til gengæld en nøjsom plante, der kan overleve i lange perioder uden direkte lys. Mølplantens blade har en tendens til at blive rødlige ved overeksponering.

Mølplanter kan godt lide næring, så gød den regelmæssigt særligt om sommeren og måske kun en gang om måneden om vinteren, med mindre du har dem under vækstlys.

Plectranthus Ernstii er nok det nærmeste man kommer en levende plastik plante. De er nærmest umulige at dræbe, og får ikke skadedyr. Mølplanter tåler lange perioder af tørke, men også lange våde perioder.

Det bonsai agtige udseende som P.Ernstii kan opnå tager nogen tid at nå frem til. Den skal være relativt gammel før stammen ændrer sig fra det sukkulente til det stammede - caudex agtige. Hvis du ønsker det mini-træ udseende som mange drømmer om med deres P.Ernstii, så skal den beskæres relativt meget, da grenene ellers kan blive lange og tynde, og dominere stammen. Man beskærer efter sigende Mølplanter bedst ved at knibe de yderste skud af, og altså ikke skære eller klippe. Mølplanter kan blive ret store selv i kultur - op til en meter brede buske, med caudex op til omkring 10cm i diameter - men så er det også et gammelt eksemplar man har.

Hvis man gerne vil se nogle gamle eksemplarer at Mølplanterne så har Botanisk have i København nogle meget flotte eksemplarer.

På Caudiciform.com har vi næste altid yngre og ældre eksemplarer af P.ernstii til salg. Skriv til og hvis du ikke finder den du ønsker.

Plectranthus Ernstii vokser i det syd-østlige Sydafrika i samme område som en del andre caudex planter f.eks Dioscorea Elephantipes, Bowiea Volubilis og Fockea Edulis.

Plectranthus Ernstii habitat