Pelargonium Transvaalense

Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
middel
max
minimum vinter spagnum Sydafrika

 

Pelargonium Transvaalense er som navnet antyder opkaldt efter det nord-østlige område i Sydafrika der historisk blev kaldt Transvaal. Områderne i Mpumalanga og KwaZulu-Natal hvor den findes i naturen, er regnfulde om sommeren og tørre om vinteren. Den årlige nedbørsmængde svarer ca. til den danske, men altså koncentreret om sommeren. Planten skal derfor holdes meget fugtig i sommerperioden, og næsten helt tør om vinteren hvor den løvfælder.

Planten foretrækker en ekstrem næringsrig muldjord, gerne bestående af større plantedele. Der bør gødes ved hveranden vanding om sommeren og slet ikke om vinteren.

Den lever både i skygge og direkte sol, og kan blive op til lige under en meter høj. Planten findes kun i naturen i relativ højtplacerede områder.

De horisontalt voksende knolde kan deles ved deres naturlige markeringer, og slår let rod. Det er med sine overjordiske knolde, hvorfra bladene skyder direkte, og med store typiske fligede Pelargonie blade en ekstremt ornamental Pelargonie art, som vi forsøger altid at have eksemplarer af på Caudiciform.com.

De røde blomster dannes om sommeren og typisk i hele sommerperioden. Bladene kan både være helt grønne og zonale, altså med mørkere markeringer

 

Pelargonium Transvaalense

 Jord til sukkulente Pelargonier

IGG har en vejledning til jordblanding til de sukkulente Pelargonie arter som du kan se opskriften på her.

50% pimpsten

40% lerjord

10% organisk materiale

Lerjorden er almindelig i det meste af Danmark og består af ca. 20% ler, 40% silt og 40% sand. Det præcise forhold er ikke så vigtig - silt består også af ler bare de mindste (støvede) dele.

Hvis du graver lerjorden op i haven eller lignende, så grav den op når jorden er tør, eller tør den efter opgravning. Plantedele som blade og træstykker og rødder fjernes. Større sten fjernes også.

Pimpsten er pimpsten og størrelsen er ikke så vigtig - brug eventuelt en mellemstørrelse på 4-8mm.

Det organiske materiale kan du skaffe fra kaktusjord eller almindelig pottemuld. Hvis du bruger pottemuld, så fjern alle de større plantedele - totterne. Hvis du bruger kaktusjord - f.eks den vi sælger på Caudiciform.com så husk at den indeholder lidt sten og sand og du kan derfor godt bruge lidt mere end de 10%.

Fremgangsmåde:

Den nederste femtedel af potten eller bakken fyldes med pimpsten, derefter 3/5 dele af ovenstående blanding, og den øverste femtedel fyldes med halv pimpsten, halv ler. 

 

 

Pelargonium Transvaalense habitat