Pelargonium Mirabile

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Pelargonium Mirabile
max
- middel sommer sand Sydafrika

 

Familie: Geraniaceae

Pelargonium Mirabilie i sektionen Cotusina er en meget eftertragtet men sjælden sukkulent Pelargonium. Der er lidt uenighed om dens navn. Nogle kalder Pelargonium Mirabile for Pelargonium Crassicaule, andre mener Mirabile er en variant af P.Crassicaule. Vi opfatter dem som een og samme plante - med to navne for nuværende.

Den vokser i naturen i det nord-vestlige Sydafrika ind i Namibia, hvor der nogle år falder meget lidt regn. Den vokser i stenet til sandet jord, og går helt i dvale om sommeren pga. mangel på regn og høj varme - en vintervokser. Hvis den ikke lige springer ud i starten af september så giv ikke op, den kan sagtens vågne senere.

Pelargonium Mirabile er ekstremt følsom overfor overvanding - så pas meget på med mængde, og vand den september til maj ca hver 2-3 uge. Hvis den har den rigtige jord - grus og sten med en meget smule organisk materiale i, så betyder mængde ikke så meget, for det løber i gennem. Gød den en smule ca. en gang om måneden i vækstperioden med almindelig kaktusgødning.

Den elsker sol og kan faktisk ikke få for meget. Blomsterne er hvide med lyserøde tegninger på. P.Mirabile har som alle andre Pelargonium både han og hun blomster (monoesisk) og kan derfor bestøve sig selv.

P.Mirabiles rødder er ekstremt tynde og skrøbelige, så undgå hyppig omplantning, og omplant uden af udskifte sten/jord lige omkring rødderne.

Det kan være svært at opnå de eftertragtede næsten helt sorte grene i kultur. Forklaringen er sikkert at grene og stængler i naturen udsættes for meget mere vind, sandfygning og anden fysisk påvirkning samt sol end i kultur. Det kan derfor være en fordel at placere dine Pelargonium Mirabile udenfor om sommeren, for at opnå den fysiske effekt fra vind og partikler i vinden.

 Jord til sukkulente Pelargonier

IGG har en vejledning til jordblanding til de sukkulente Pelargonie arter som du kan se opskriften på her.

50% pimpsten, 40% lerjord, 10% organisk materiale

Lerjorden er almindelig i det meste af Danmark og består af ca. 20% ler, 40% silt og 40% sand. Det præcise forhold er ikke så vigtig - silt består også af ler bare de mindste (støvede) dele.

Hvis du graver lerjorden op i haven eller lignende, så grav den op når jorden er tør, eller tør den efter opgravning. Plantedele som blade og træstykker og rødder fjernes. Større sten fjernes også.

Pimpsten er pimpsten og størrelsen er ikke så vigtig - brug eventuelt en mellemstørrelse på 4-8mm.

Det organiske materiale kan du skaffe fra kaktusjord eller almindelig pottemuld. Hvis du bruger pottemuld, så fjern alle de større plantedele - totterne. Hvis du bruger kaktusjord - f.eks den vi sælger på Caudiciform.com så husk at den indeholder lidt sten og sand og du kan derfor godt bruge lidt mere end de 10%.

Fremgangsmåde:

Den nederste femtedel af potten eller bakken fyldes med pimpsten, derefter 3/5 dele af ovenstående blanding, og den øverste femtedel fyldes med halv pimpsten, halv ler. 

 

 

 

Pelargonium Mirabilis habitat