Pelargonium Cotyledonis

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Pelargonium Cotyledonis
max
middel min - blandet Skt. Helena

 

Pelargonium Cotyledonis er en ret speciel Pelargonie, der stammer fra den lille ø Skt. Helena i Atlanterhavet et godt stykke ude fra Afrikas vestkyst. P.Cotyledonis er endemisk til Skt. Helena - den vokser altså kun her i naturen. P.Cotyledonis er truet af udryddelse i naturen.

Til gengæld er den blevet en populær og relativt nem stueplante. Ikke mindste på grund at sin naturlige bonsai vækst. Planten kan blive en lille busk op til 30-40cm i højden, og stammen op til ca. 5cm i tykkelsen.

Dens blade er halvblanke og lidt tykkere og fastere end de fleste Pelargoniers, og dens blomsterstand med hvide blomster er noget tættere end dens Sydafrikanske families medlemmers.

Planten vokser langsomt og kan blive relativt gammel for en Pelargonie.

Pelargonium Cotyledonis går ikke nødvendigvis i dvale, men vandes en del forår og efterår, og noget mindre om sommeren og vinteren. P.Cotyledonis kan overleve længe helt uden vand. Den har en tendens til at smide alle bladene ind i mellem. Det er usikkert om det er en reaktion på varme/kulde eller vandtilførsel. Hvis den dropper sit løv, så undgå stort set vanding. Nedbør for Sankt Helena kan ses herunder:

gennemsnitlig nedbør Jamestown Sankt Helena

 

Planten bør dyrkes i næsten ren mineralsk jord. Den tager ikke skade af en lille del organisk materiale, men det gør væskebalancen sværere at styre, og er ikke naturligt for planten. Når planten vandens regelmæssigt kan gødning tilføres ca. en gang om måneden.

P.Cotyledonis vokser på Skt. Helena særligt på klippeskråninger hvor der er fuld eksponering på solen, så stil den gerne i direkte sollys. Det virker ikke til at den tager direkte skade af lidt skygge. Bladene har dog en tendens til at blive røde ved stærkt sollys. Det virker dog som om det mere handler om hvad den enkelte Pelargonium Cotyledonis tidligere har været vænnet til, end hvad arten generelt foretrækker. Flytter du derfor planten fra halv skygge til mere direkte lys, så lad være med at gå i panik hvis plantens blade bliver mere røde, men hold øje med om de nye blade ikke forbliver grønne.

Det er let at formere P.Cotyledonis fra både frø og stiklinger.

 

 Jord til sukkulente Pelargonier

IGG har en vejledning til jordblanding til de sukkulente Pelargonie arter som du kan se opskriften på her.

50% pimpsten

40% lerjord

10% organisk materiale

Lerjorden er almindelig i det meste af Danmark og består af ca. 20% ler, 40% silt og 40% sand. Det præcise forhold er ikke så vigtig - silt består også af ler bare de mindste (støvede) dele.

Hvis du graver lerjorden op i haven eller lignende, så grav den op når jorden er tør, eller tør den efter opgravning. Plantedele som blade og træstykker og rødder fjernes. Større sten fjernes også.

Pimpsten er pimpsten og størrelsen er ikke så vigtig - brug eventuelt en mellemstørrelse på 4-8mm.

Det organiske materiale kan du skaffe fra kaktusjord eller almindelig pottemuld. Hvis du bruger pottemuld, så fjern alle de større plantedele - totterne. Hvis du bruger kaktusjord - f.eks den vi sælger på Caudiciform.com så husk at den indeholder lidt sten og sand og du kan derfor godt bruge lidt mere end de 10%.

Fremgangsmåde:

Den nederste femtedel af potten eller bakken fyldes med pimpsten, derefter 3/5 dele af ovenstående blanding, og den øverste femtedel fyldes med halv pimpsten, halv ler. 

 

Pelargonium Cotyledonis habitat