Pelargonium Campestre

Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord

Udbredelse

middel middel middel - blandet Sydafrika

 

Pelargonium Campestre er en lille Pelargonie, der er ret atypisk for sin slægt pga. den næsten geometriske bladvækst. Plantens største attraktion er dog den markante caudex der i naturen vokser under jorden. Hæver man planten lidt op, kan man tydeliggøre den flotte næste runde knold hvorfra flere skud kan vokse ud samtidig.

P.Campestre stammer fra området mellem East London og Port Elizabeth i Sydafrika, hvorfra en lang række andre af de caudiciforme Pelargonier - og andre slægter stammer. Men i modsætning til mange af sine slægtsfæller går P.Campestre ikke i sommerdvale, måske pga. sin tætte vækst og kraftige behåring, der i sig selv begrænser fordampningen.

Planten foretrækker en blandet men veldrænet jord. Den tåler fuld sol, men virker til også at klare sig fint i det danske lys både sommer og vinter. Blomsterne er helt hvide med rosa støvdragere.

 Jord til sukkulente Pelargonier

IGG har en vejledning til jordblanding til de sukkulente Pelargonie arter som du kan se opskriften på her.

50% pimpsten

40% lerjord

10% organisk materiale

Lerjorden er almindelig i det meste af Danmark og består af ca. 20% ler, 40% silt og 40% sand. Det præcise forhold er ikke så vigtig - silt består også af ler bare de mindste (støvede) dele.

Hvis du graver lerjorden op i haven eller lignende, så grav den op når jorden er tør, eller tør den efter opgravning. Plantedele som blade og træstykker og rødder fjernes. Større sten fjernes også.

Pimpsten er pimpsten og størrelsen er ikke så vigtig - brug eventuelt en mellemstørrelse på 4-8mm.

Det organiske materiale kan du skaffe fra kaktusjord eller almindelig pottemuld. Hvis du bruger pottemuld, så fjern alle de større plantedele - totterne. Hvis du bruger kaktusjord - f.eks den vi sælger på Caudiciform.com så husk at den indeholder lidt sten og sand og du kan derfor godt bruge lidt mere end de 10%.

Fremgangsmåde:

Den nederste femtedel af potten eller bakken fyldes med pimpsten, derefter 3/5 dele af ovenstående blanding, og den øverste femtedel fyldes med halv pimpsten, halv ler. 

 

 

Pelargonium Campestre habitat

 

Caudiciform.com har følgende Pelargonium Campestre til salg: