Pelargonium Aridum

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord

Udbredelse

middel min - middel blandet Sydafrika

 

Pelargonium Aridum er en spøjs lille sukkulent Pelargonie. Den vokser i naturen i det central Sydafrika, på stenede bjergvægge, typisk i skyggen af små buske.

P.Aridum er vintervokser, og skal derfor ikke vandes juni til august, eller meget lidt. Den taber bladene i denne periode, som skyder ud igen omkring september. Plant den i et stenet medium med en smule spagnum blandet i. Den vandes regelmæssigt i vækstperioden ca. hver anden uge. Gød den med almindelig kaktusgødning i vækstperioden ca. en gang om måneden.

Den har ikke opsvulmede plantedele over jorden, men under jorden gror den små knolde, hvor der gemmes vand, og hvorfra andte planter kan vokse frem.

Den bryder sig ikke om direkte sol, og kan tåle en del skygge, men varme kan den godt lide både sommer og vinter.

 Jord til sukkulente Pelargonier

IGG har en vejledning til jordblanding til de sukkulente Pelargonie arter som du kan se opskriften på her.

50% pimpsten

40% lerjord

10% organisk materiale

Lerjorden er almindelig i det meste af Danmark og består af ca. 20% ler, 40% silt og 40% sand. Det præcise forhold er ikke så vigtig - silt består også af ler bare de mindste (støvede) dele.

Hvis du graver lerjorden op i haven eller lignende, så grav den op når jorden er tør, eller tør den efter opgravning. Plantedele som blade og træstykker og rødder fjernes. Større sten fjernes også.

Pimpsten er pimpsten og størrelsen er ikke så vigtig - brug eventuelt en mellemstørrelse på 4-8mm.

Det organiske materiale kan du skaffe fra kaktusjord eller almindelig pottemuld. Hvis du bruger pottemuld, så fjern alle de større plantedele - totterne. Hvis du bruger kaktusjord - f.eks den vi sælger på Caudiciform.com så husk at den indeholder lidt sten og sand og du kan derfor godt bruge lidt mere end de 10%.

Fremgangsmåde:

Den nederste femtedel af potten eller bakken fyldes med pimpsten, derefter 3/5 dele af ovenstående blanding, og den øverste femtedel fyldes med halv pimpsten, halv ler. 

 

Pelargonium Aridum habitat