Pachypodium Saundersii

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Pachypodium Saundersii middel middel
min
vinter
mineral
Sydafrika

 

Familie: Geraniaceae

Pachypodium Saundersii i Apocynaceae familien er en af de mest almindelige og nemme Pachypodium'er i kultur. Den kan ofte købes i supermarkeder og lignende, hvor den typisk dyrkes i ren spagnum for at optimere væksten. Disse planter vil typisk blive højere og mere ranglede end i naturen. Hvis planten står for mørkt har den også en tendens til at blive for høj i forhold til tykkelsen.

I Sydafrika hvor P.Saundersii (egentligt Pachypodium Lealii subs. Saundersii) har sit habitat bliver den en ordentlig krabat, der typisk er lige så bred som høj op til 1x1 meter. Den vokser på klippe, i sprækker hvor der har aflejret sig noget organisk materiale, så brug en blandet jord, med både kaktusjord (spagnum og sand) og et mineralsk materiale.

Vi skriver at Pachypodium Saundersii skal have middel sol - der betyder at den kan tåle at stå i delvis skygge, den kan også godt tåle og lide direkte sol. Planten er i dvale om vinteren - i naturen. Hvis den smider bladene tidlig vinter, så stop vandingen helt, og genoptag i foråret, når den sætter blade igen.

Som Pachypodium'erne fra Madagscar kan P.Saundersii godt lide vand i de varme måneder, så vand den ofte i hele vækstperioden - gerne flere gange om ugen, og sørg for at vandet kan komme ordentligt væk fra rødderne.

P.Saundersii blomstrer med store hvide blomster i slutningen af vækstperioden om efteråret. Det skrives rundt omkring at blomstring kræver en kølig dvaleperiode, altså ikke en dansk stue. Planten blomstrer først efter 4-5 års alderen.

Bladene på P.Saundersii er en anelse krøllede, og ikke så udfoldede som de øvrige Pachypodium'er.

 Generelt om Pachypodium

Der er en række regler man med fordel kan følge når man dyrker Pachypodium uanset art.

Brug små potter. Bruges der store potter får planten ofte for stort rodnet, og så bruger planten mere energi på at vækste grenene, og dermed får man ikke den kompakte form, som de får i habitat, og som er flottest. Med små potter menes en potte der ikke er meget bredere end selve caudex, og ikke meget højere end caudex.

Brug et rent mineralsk vækstmedie, som f.eks. pimpsten, eventuelt blandet med noget perlit. Begge mineraler holder lidt på vand, men lader større mængder vand trænge i gennem en potte og ud igen. I naturen vokser de fleste Pachypodium'er direkte på granit, kvarts, kalksten og sandsten.

Gød ved hver vanding. Brug en lav koncentration af gødning, og husk at gødningen i alt det vand der ryger ud af potten igen ved vanding ikke optages af planten.

Hold altid planten en smule fugtig - også om vinteren. Det lyder måske lidt modsat at planterne skal holdes tørre om vinteren for at undgå råd, men husk at man også kan vande en meget lille smule i udkanten af potten, væk fra planten. Pachypodium skal have meget vand om sommeren, gerne hver anden dag. Særligt Brevicaule reagerer meget stærkt på udtørring.

Pachypodium er i dvale december til februar (ca.), blomstrer fra april til juni, og vokser fra juni til november.

De fleste Pachypodium skal have minimum 4 timers direkte sol i blomstrings- og vækstperioden fra februar til november. Kun 

Pachypodium bør holdes over 10°Celsius om vinteren - Bispinosum og Succulentum kan dog tåle ned til 0 grader. På trods af denne anbefaling vokser en del af Madagascar Pachypodium'erne dog på steder hvor det om vinteren bliver ned til 5°, og i højder hvor det sandsynligvis kan blive endnu koldere.

De fleste Pachypodium (men ikke alle) vokser i naturen i jord med en lav surhedsgrad omkring ph 4-5. Kalk. Kalk i vandet hæver ph værdien, så det kan anbefales at demineralisere vandet (koge det) før vanding, eller bruge regnvand. Nogle Pachypodium - særligt Brevicaule skulle være følsomme overfor bakterier, det kan måske forklares med den lave ph værdi i deres habitats jord, da bakterier ikke klarer sig så godt i sure miljøer.

 


Pachypodium Saundersii habitat