Pachypodium Enigmaticum

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse

Pachypodium 

Enigmaticum

max middel min vinter
mineral
Madagascar

 

 Generelt om Pachypodium

Der er en række regler man med fordel kan følge når man dyrker Pachypodium uanset art.

Brug små potter. Bruges der store potter får planten ofte for stort rodnet, og så bruger planten mere energi på at vækste grenene, og dermed får man ikke den kompakte form, som de får i habitat, og som er flottest. Med små potter menes en potte der ikke er meget bredere end selve caudex, og ikke meget højere end caudex.

Brug et rent mineralsk vækstmedie, som f.eks. pimpsten, eventuelt blandet med noget perlit. Begge mineraler holder lidt på vand, men lader større mængder vand trænge i gennem en potte og ud igen. I naturen vokser de fleste Pachypodium'er direkte på granit, kvarts, kalksten og sandsten.

Gød ved hver vanding. Brug en lav koncentration af gødning, og husk at gødningen i alt det vand der ryger ud af potten igen ved vanding ikke optages af planten.

Hold altid planten en smule fugtig - også om vinteren. Det lyder måske lidt modsat at planterne skal holdes tørre om vinteren for at undgå råd, men husk at man også kan vande en meget lille smule i udkanten af potten, væk fra planten. Pachypodium skal have meget vand om sommeren, gerne hver anden dag. Særligt Brevicaule reagerer meget stærkt på udtørring.

Pachypodium er i dvale december til februar (ca.), blomstrer fra april til juni, og vokser fra juni til november.

De fleste Pachypodium skal have minimum 4 timers direkte sol i blomstrings- og vækstperioden fra februar til november. Kun 

Pachypodium bør holdes over 10°Celsius om vinteren - Bispinosum og Succulentum kan dog tåle ned til 0 grader. På trods af denne anbefaling vokser en del af Madagascar Pachypodium'erne dog på steder hvor det om vinteren bliver ned til 5°, og i højder hvor det sandsynligvis kan blive endnu koldere.

De fleste Pachypodium (men ikke alle) vokser i naturen i jord med en lav surhedsgrad omkring pH 4-5. Kalk. Kalk i vandet hæver ph værdien, så det kan anbefales at demineralisere vandet (koge det) før vanding, eller bruge regnvand. Nogle Pachypodium - særligt Brevicaule skulle være følsomme overfor bakterier, det kan måske forklares med den lave ph værdi i deres habitats jord, da bakterier ikke klarer sig så godt i sure miljøer.

 

Pachypodium Enigmaticum habitat