Euphorbia Hedyotoides

Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
middel middel min - blandet Madagascar

 

Euphorbia Hedyotoides i Euphorbiaceae (Vortemælk) familien stammer fra det syd-vestlige Madagascar hvor den er truet i naturen, fordi de tørre, subtropiske skove den vokser i bliver fældet. Og fordi de vilde eksemplarer indsamles og sælges.

Euphorbia Hedyotoides dyrkes for den enormt flotte knolde, der for det meste minder om rhizomer, men nogle gange danner et mere, eller flere mere samlede caudex. Det er en alt for overset stueplante, da Euphorbia Hedyotoides både vokser rimeligt hurtigt, og er meget hårdfør som stueplante. I modsætning til en del andre Madagascar sukkulenter, har Euphorbia Hedyotoides ikke nemt ved at rådne ved overvanding. Som med de fleste caudiciformer vokser caudex hurtigere hvis det holdes under jorden, så hvis du løfter de flotte knolde over jorden, så prøv at holde dem udenfor direkte sol, og sprøjt lidt vand på dem en gang imellem.

Den er forholdsvis let at dyrke i kultur, går ikke (nødvendigvis) i dvale, skal have nogenlunde samme mængde vand året rundt og tåler skygge. I naturen går Euphorbia Hedyotoides i dvale - men det gør den sjældent i kultur, da det ikke bliver køligt nok. Ønskes dvaletilstand stoppes vanding helt fra november til februar.

I Danmark kan den klare sig i et øst eller vest vendt vindue, og vandes en gang hver 2-3 uge, hver anden gang med lidt gødning i vandet.

Planten bør dyrkes i et veldrænet medium med kun lidt organisk materiale. såsom pimpsten med iblandet kaktusjord - ca. 1/4.

Det er nemt at formere Euphorbia Hedyotoides fra rodknolde. Hvis du eksperimenterer med frøspiring, kræver det en han og en hunplante da planten er dioesisk.

Euphorbia Hedyotoides habitat