Cyphostemma Elephantopus

 Sol middel
Vand sommer middel
Vand vinter min
Dvale vinter
Jord blandet
Oprindelse Madagascar

 

Cyphostemma Elephantopus i Vitaceae familien er en af de mere mærkelige og spændende caudiciformer. Hvis vi gav stjerne til de forskellige planter her på Caudiciform.com, så ville Cyphostemma Elephantopus få 6 ud af fem!! Den starter ud som en oprejst sukkulent med overjordiske rødder der danner en lille rodcaudex. Senere vokser de forstørrede rødder sig til en stor flad plade, der ligner en stor dejklump ala Raphionacme og Ibervillea. Plantens blade er utroligt smukke vinplante agtig i grupper af fem-syv blade, og ret tykke, sukkulente. Stænglerne på Cyphostemma Elephantopus vokser som vin men relativt stive og kan holde sig selv oprejst. Cyphostemma Elephantopus er en af de mest ornamentale caudiciformer man kan få fingrene i, og relativ sjælden i handelen.

Da Cyphostemma Elephantopus' caudex dannes under jorden bør man holde øje med størrelsen på rødder/caudex - med mindre man gerne vil have en potteformet caudex. Brug eventuelt en lidt for stor potte til planten. Bør dyrkes i overvægt af mineralsk materiale som pimpsten eller grus, iblandet 10-20% kaktusjord.

Cyphostemma Elephantopus er ikke særligt lyskrævende - og virker faktisk ikke særligt påvirket af at gå fra et mørkt til et lyst vindue. Pas på med overvanding ved mulighed for eksponering mod kulde og vand stort set ikke om vinteren, når planten er i dvale, den rådner rimeligt let. Planten er som de fleste andre sommer-voksere opportunistisk, og kan holdes i vækst ved varme omgivelser og kunstlys.

Ifølge Llifle.com kan Cyphostemma Elephantopus blive op til 200cm i diameter i dens caudex - det lyder meget stort, men det lader vi da komme an på en prøve.

Gødes regelmæssigt om sommeren og slet ikke om vinteren.