Adenium Socotranum

Plante Sol  Vand sommer Vand vinter Dvale Jord Udbredelse
Adenium Socotranum max min min forår blandet Socotra

 

Familie: Apocynaceae

Adenium Socotranum i Apocynaceae familien er den egentlige Ørkenrose - som Adenium ofte kaldes bredt. Den vokser i naturen kun på øen Socotra syd for Yemen. Den er egentlig en underart til Adenium Obesum, og det korrekte navn er derfor Adenium Obesum subs. Socotranum.

Planten bliver noget større end de øvrige Adenium'er op til 3.5 meter høj og 2.5 meter tyk. A.Socotranum vokser dog langsomt så det kræver mere end et menneskeliv at se en af arten vokse til den størrelse. De største eksemplarer i naturen ligner forvoksede Pachypodium'er - som de er i familie med. Adenium Socotranum egner sig fremragende som bonsaiplante, og rødderne bliver ikke særligt dybe, så plant den om alle omstædnigheder gerne i en en skål, der er bredere end dyb, og med god afvanding i bunden.

Adenium Socotranum skal have så meget sol som man overhovedet kan skaffe. Den har et lidt forskudt vækstmønster i det at regnsæsonen på Socotra er i efteråret oktober til december. Det er derfor ikke en vintervokser, som der ofte skrives, men derimod en plante der kan gå i forårsdvale. I kultur går planten ikke nødvendigvis i dvale, afhængig af temperaturer og vanding. Vand den f.eks. en til to gange om måneden januar til september og så ugentligt eller mere oktober til december, for at efterligne et naturligt mønster. Vigtigst er som altid forholdet mellem temperatur, lys og vand. Står planten køligt, vandes der mindre. På Socotra bliver det stort set aldrig under 22°, og ikke specielt meget varmere om sommeren.

Adenium Socotranum bør dyrkes i mineralsk materiale som grus eller pimpsten til planter, iblandet en smule kaktusjord.